2020 - Nik Weis, Pinot Noir

 • Wijnhuis: Nik Weis
 • Druif: Pinot Noir
 • Gebied: Mosel
 • Jaar: 2020
 • Stijl:

  Nik Weis is in zijn privéleven een groot liefhebber van Bourgondische wijnen. Dus de verleiding was groot om zelf Pinot Noir te ontwikkelen. Voor Nik zijn idee van een perfecte Moezel Pinot Noir, kon hij één van de oudste Pinot Noir-plantages aan de Moezel kopen. De druiven geven een lage opbrengst en worden selectief met de hand geplukt. De wijn rijpt vervolgens in Franse eikenhouten vaten. In de neus heeft hij aroma’s van bessenfruit gecombineerd met rokerige en aardse tonen. In de smaak komen de bessenaroma’s terug. De structuur is zacht en fijn. De kruidigheid en zuren geeft de wijn in de afdronk enorme spanning.

  Nik Weis – St. Urbans-hof is een van de meest belangrijke en klassieke wijnhuizen in de Mosel geworden. Sinds 2000 zijn zij lid van de VDP. Nicolaus (Nik’s opa) heeft het wijnhuis opgericht in 1947 en Hermann (Nik’s vader) heeft het wijngoed overgenomen. Op dit moment heeft Nik de leiding over de 45 hectare wijngaarden. Nikolaus (Nik) is de 3e generatie van de familie en al generaties lang staat wijn centraal bij de familie Weis. Ook is het volgen van de tradities uit de regio altijd een leidraad geweest in de productie van de wijnen van St. Urbans-hof. Hun hoogste prioriteit is om een ecologisch evenwicht van de wijngaarden te behouden. Dit komt door hun sterke overtuiging dat de eenheid van de wijnbouw en natuur gerespecteerd moet worden.

  Het wijnhuis is gevestigd in Leiwen, een dorpje tussen Trier en Bernkastel in. De 45 hectare wijngaarden strekken zich uit langs de rivieren Moezel en Saar. Er staat hier grotendeels Riesling aangeplant. De wijnstokken worden op traditionele wijze en in harmonie met de natuur verzorgd. Er zijn 5 wijngaarden die zich tot de Grand Cru mogen noemen. Piesporter Goldtröpfchen, Leiwener Laurentiuslay en Mehringer Layet staan langs de mosel en Ockfener Bockstein en Schodener Saarfeilser Marienberg staan langs de Saar. Alle druiven worden zorgvuldig en met de hand geplukt.

  Riesling is de kenmerkende witte druivensoort van Duitsland en staat hier bekend als “The King of Wine Grapes”. Riesling produceert een van de meest intense en smaakvolle wijnen van alle druivensoorten. Nik Weis erkent dit en verbouwd en verifieert dan ook het meest riesling. Zij produceren jaar na jaar rieslings die de individuele terroirs van de wijngaarden vastleggen. Met de woorden van Nik: “wijnen van de hoogste kwaliteit zijn het resultaat van hard werken gedurende een heel jaar. Zorgvuldige grondbewerking, nauwkeurige positionering van de scheuten, bladbeheer, handmatig plukken en laat oogsten zijn allemaal fundamentele procedures die worden genomen om ervoor te zorgen dat de wijnen het karakter weerspiegelen van het land waar het op verbouwd wordt”. Terwijl alles in het werk wordt gesteld om het best mogelijke fruit uit de wijngaarden te halen, wordt dezelfde gedetailleerde aandacht besteed aan de behandeling van de druiven door keldermeester Kai Hausen en Rudolf Hoffman.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen