2023 - Jülg, 'Vom Kalk' riesling

 • Wijnhuis: Jülg
 • Druif: Riesling
 • Gebied: Pfalz
 • Jaar: 2023
 • Stijl:

  Weingut Jülg is gevestigd in het plaatsje Schweigen-Rechtenberg, tegenover Wissembourg in Frankrijk. 50% van de wijngaarden van Jülg liggen in Frankrijk, maar dit mag gebotteld worden als Duitse wijn. Al in de jaren zestig plantte Oskar wijnstokken uit de Bourgogne, die kleinere maar smaakvollere druiven voortbrachten. Tegenwoordig zijn deze stokken precies op de juiste leeftijd, hebben ze diepe wortels en vormen ze de basis voor geweldige wijnen.

  In de kelder ontwikkelt weingut Jülg de wijnen op de manier die het beste bij de betreffende druivensoort past - in roestvrijstalen tanks, in traditionele Pfalz-eikenvaten, in eikenhouten tonneau of barrique uit Frankrijk. Alles om het terroir en de locatie op een natuurlijke manier in de fles te krijgen. "Wij kennen de trends in de wijnwereld, maar volgen ze niet. We respecteren de tradities van wijn, maar we hebben er geen ontzag voor."

  Rondom Schweigen-Rechtenbach werkt Johannes Jülg op een grote verscheidenheid aan grondsoorten. Of het nu gaat om kalk, rode zandsteen, grind of löss: voor elk van de wijnstokken hebben bestaat in dit zuidelijke deel van de Pfalz de optimale locatie.

  KAMMERBERG
  Direct boven Wissembourg te vinden, zuidwaartse helling en sinds 1971 onderdeel van de Sonnenberg. Dit is echter het warmste stuk van de wijngaard. De gele kalksteenbodems met een hoog kleigehalte produceren briljante, diepe en stevige pinots met bessenfruit die tot de beste in hun soort behoren.

  SONNENBERG
  Gele kalksteen, net als de Kammerberg. Een hoog kleiaandeel zorgt ervoor dat de wijnstokken optimaal van water worden voorzien. Witte en rode Bourgognevariëteiten floreren hier.

  PFARRINGERT
  Verweerde Buntsandstein-grond en een rotsbasis van pure kalksteen, direct aan de rand van het bos in Rechtenberg. Rieslings worden hier ware exoten: rijp en sappig geel fruit in combinatie met een uitstekend geïntegreerde zuurgraad.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen