In de achtertuin van Mercedes-Benz en Porsche ligt in de plaats Fellbach het weingut Aldinger. De wijngaarden kijken uit op de stad Stuttgart. Een fantastisch stuk van Duitsland waar een bruisende stad, wijngaarden en natuur vlak bij elkaar liggen. Weingut Aldinger is opgericht in 1492, het jaar dat Colubus Amerika ontdekte. Mede door de lange historie is weingut Aldinger een lokale bekendheid. Van pizzeria tot sterrenrestaurant, overal staan de wijnen op de kaart. Matthias en Hans-Jörg horen bij de bekendste wijnmakers in Württemberg en zijn tot beste ‘winzer’ 2015 bekroond door Gault-Millau.
De bodems in Württemberg stammen uit het Trias. Dat betekent dat er een mix te vinden is van zandsteen, kalksteen en klei. Gemene deler is dat de bodems altijd wel kalk-houdend zijn.
Aldinger maakt ziltige rieslings, alles spontaan vergist en vaak met rijping op gebruikt eikenhout. Door de bodem en de opvoeding heb je een gebufferde zuurgraad. Dit wil zeggen dat ze niet strak staan van de zuren maar uiteraard wel fris zijn.
De spätburgunders van Aldinger worden met het jaar eleganter en meer op het fruit gemaakt. De klonen zijn een mix van Duitse en Franse komaf. Gedeeltelijke whole bunch voor meer (perceptie van) frisheid.
Lemberger is in mijn ogen een lastig druivenras die soms gedomineerd kan worden door kruiden. Aldinger zorgt voor de perfecte balans waardoor de wijnen soms zelfs doen denken aan een noord-Rhône Syrah. Peperig, zwarte bessen, goede tannine structuur en super zuren.
Trollinger is, vinden ze bij weingut Aldinger, een ondergewaardeerde inheemse variëteit. Daarom proberen ze Trolling great again te maken d.m.v. een rode natuurwijn waar werkelijk niets aan is toegevoegd en ook een rosé die kostbaar is maar wel meerdere malen de prijs heeft gewonnen als beste rosé van Duitsland en Oostenrijk bij elkaar.
In de jaren ’90 heeft Gerhard Aldinger internationale variëteiten aangeplant zoals cabernet sauvignon en merlot. Toentertijd een gekke keuze maar wellicht voortschrijdend inzicht: inmiddels is het warm genoeg om deze druiven rijp te krijgen. In de beste jaren maken ze de cuvee GJA als eerbetoon aan vader.
Chardonnay en sekt krijgt een steeds grotere rol bij de broers. De Chardonnays doen mee op wereldniveau en de sekt eigenlijk ook. Beide slepen de ene na de andere prijs in de wacht. Het is wachten totdat de VDP -waar Aldinger lid van is- chardonnay goedkeurt om als GG op de markt te brengen. Aan het niveau bij Aldinger ligt het niet.